søndag den 4. november 2007

Minor White - amerikansk fotograf 1908 - 1976

Var i starten ikke særligt vild med disse amerikanske landskabsfotografer....Minor White, Ansel Adams....m.fl.......men for en del år siden læste jeg en del om Minor White og blev nysgerrig og fik lyst til at vide noget mere.

Her er et billede af fotografen. Se flere...

Af fotografiske motiver var det naturen han var optaget af, landskaber og mere abstrakte billeder af natur..det kunne være træer, buske og oftest close-up billeder af mere abstrakte mønstre og former. Ofte var det fotografier af lader, dørpartier, vand, himlen eller en afskallet mur.
Hans tilgang til det at fotografere var spirituel, dvs. han så det at tage billeder som en spirituel handling...han var optaget af bl.a. zen-buddisme...og han så det at fotografere som en måde at findeind til sig selv på.
Han mødte bl.a. fotografen Alfred Stieglitz og via dennes "Equivalents" og særligt via Stieglitz´s billeder af skyer blev han interesseret i fotografiet som metafor.....
For White er ækvivalenter en teori om fotografiet baseret på den idé at ethvert billede skulle fungere som en erfaring imodsætning til billedet som en ting.....fotografiet skulle være et springbrædt for både fotografen men også betragteren til at erfare og udforske egne følelser...og fotografiet skulle være en metafor for denne følelse...

Han underviste en hel del og blev kendt for sine ukonventionelle undervisningsmetoder, hvor han inddragede afslapning, meditation, iagttagelse (uden at tage et billede) og han tog ud på ture, hvor han selv fotograferede sammen med sine studerende....

Minor White arbejdede efter den fotografiske teknik kaldet Zone-systemet, der går ud på at fotografen skal kunne styre selve billedoptagelsen i sammenhæng med fremkaldelsen. Det gælder om at kunne have kontrol over toneskalaen fra eks. sort til hvid på en måde så fotografen selv kan skabe en sort, hvor motivets detaljer ses og billedet skal samtidig have en bred række gråtoner frem mod en hvid, hvor motivets detaljer stadig ses.

Minor White var medskaber af et tidsskrift for fotografisk kunst Aperture (1952) .

Eks. på et landskab hvor han har brugt infrarød film. Landskab i s/h.

Eks. på et close-up-billede. Flere close-ups...

Se her for citater af/information om Minor White:

http://en.wikipedia.org/wiki/Minor_White

http://www.photoquotes.com/ShowQuotes.asp?ID=25&Name=White,_Minor&Type=Q

http://www.vasculata.com/minor_white.htm

Den amerikanske fotograf Minor White fik stor indflydelse på en del fotografer sidenhen, bl.a. Jerry Uelsmann, Paul Caponigro m.fl.

Ingen kommentarer: