søndag den 16. december 2007

William Klein....kunstner/fotograf/filmskaber....


IMGP3921
Originally uploaded by Chun WANG

William Klein er en amerikansk kunstner, der nok er mest kendt som fotograf og filmskaber. Han er født i New York i 1928 men flyttede til Paris i 1948, lige efter krigen, hvor han arbejdede med både maleri, skulptur og også forsøgte sig med vægmaleri.
Det som gjorde William Klein kendt, var hans skildring af New York, der udmøntede sig i bogen "Life is Good and Good for You in New York: Trance Wittnes revels", der udkom i Paris 1956.

William Klein havde med den tids øjne et billedsprog, der var aggressivt, voldsomt og pågående. Måden han skildrer New York på er oprørende og overraskende.....man får en fornemmelse af fotografen som en omvandrende hvirvelvind, der styrter gennem byen og i sin bevægelse bliver ét med storbyens bankende puls. Det er som om William Klein vil have hele den kaotiske verden ind på filmen.

William Klein placerer ikke nødvendigvis sit motiv i midten af billedet....for ham er alt hvad der er på billedet motiv og han interesserer sig meget for det som ligger i billedets yderkant.
William Klein lagde stor vægt på formen...måden tingene blev fotograferet på...
Han arbejdede også med modefotografi og overførte sin egen rå, upolerede snapshotæstetik til modefotografiet, hvor han istedet for at skildre modellerne som poserende, statiske statuer, skildrede kvinderne i bevægelse ude i byens rum.

Han arbejdede hovedsagelig med film i perioden fra 1965-80érne og fandt først i 80érne igen tilbage til fotografiet som udtryk...men i 90érne blander han fotografiet med maleriet og arbejder oftest med mixed-media-udtrykket...bl.a. ved at udstille sine fotos som kontaktark-aftryk i stort format og male på billederne.....generelt kan man sige om hans æstetik, at det er snapshot-æstetik, street photography...kornede billeder.... han forsøger at indfange det kaotiske, det eksplosive, disorganiserede...der er også noget legende over hans måde at fotografere på..kan også opfattes som holdende en distance..
William Klein lever stadig i Frankrig og arbejder nu også med farvefotografi.

link til Klein

Se 33 fotografier

fotografiet af drengen med pistol

Ingen kommentarer: