søndag den 13. april 2008

Må man lægge egne fotografier af andres kunstværker fra udstillinger på museer og lignende på sin blog ?

Jeg er gået hen og blevet helt i tvivl om det nu er okey at gøre det som jeg gør....nemlig at tage fotografier af kunstværker på museumsudstillinger og lave et indlæg på min blog, hvor jeg viser disse fotografier.......man kan vel sige at fotografierne tilhører mig med de krav jeg lægger her på min blog i forbindelse med creative commons (se nederst på bloggen), nemlig at folk gerne må bruge dem i hel tilstand og ikke til kommerciel brug.......men hvad med de kunstnere bag de værker, jeg fotograferer på museerne ? skal jeg spørge dem om lov til at vise kunstværkerne i min fotografiske gengivelse her på siden, når de er fotograferet ved en kan man sige offentlig fremvisning (hvis det gælder som offentlig fremvisning).....???
Jeg har ved besøg på Aros, Århus kunstmuseum stødt på skilte med fotografering ikke tilladt og derfor undladt at gøre det.....og i Århus kunstbygning/Århus kunsthal spurgte jeg om det var ok. af ren nysgerrighed for at høre, hvad de ville sige, og her var svaret nej til fotografering.
Jeg har ikke til hensigt at gå ind og gøre noget ulovligt i forbindelse med ophavsret, for jeg synes selvfølgelig ikke , det er i orden at gøre det, hvis det strider imod loven....
Umiddelbart har jeg tænkt tanken, at det for det første er kunstværker, jeg godt kan lide og derfor har tænkt det som positiv reklame for udstillingerne og kunstværkerne....men det er selvfølgelig ikke sikkert kunstneren synes om min måde at bruge hans/hendes billede på...

Er der nogen, der erfaringer og forstår at tolke ophavsretsloven, som må være den man går ud fra? eller har nogle meninger om etik og moral i den her forbindelse ?

8 kommentarer:

Jørgen Toldsted sagde ...

Kære Anita

Hvis man læser prislisten på http://www.copydan.dk/Unlisted_pages/Billedkunst/Prisliste_for_Repro.aspx ser det ud til, at offentliggørelse af fotografier af andres kunstværker kræver betaling af en afgift til copydan.

Kh Jørgen

Lotte Klemens Thomhave sagde ...

Hej Anita,

Spændende og faktisk lidt kringlet spørgsmål. Jeg er sikker på at der skal være en paragraf i ophavsretsloven som siger noget om det her...men jeg kender den ikke. Jeg har en formodning om, at man i praksis kan omgå den lov ved simpelthen at spørge kunstnerne (evt. pr. e-mail)om man må publicere egne billeder af deres billeder/værker.

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

Hej Jørgen !

Tusind tak for responsen.....jeg vil gå ind og nærlæse på Copydan og se hvad der står...

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

Hej Lotte!

Du har en god løsning...enten at lade være eller tjekke om der findes en mailadresse og så spørge...så er det kunstnerens valg om det er ok.....men jeg kan jo også nøjes med et link til hjemmesider og andre steder med viste billeder, som jeg iøvrigt også gør med mange indlæg, hvor jeg ikke selv har haft mulighed for at tage billeder af andres værker....

Anonym sagde ...

Dette spørsmålet har også vært diskutert på min blogg flere ganger. Jeg gjør jo ofte det du sier, fotograferer på utstillinger og tilføyer en egen tekst. Siden jeg også beveger meg i kunstmiljøer, har jeg ofte hatt sjansen til å spørre kunstneren rett ut, eller fått høre hans/hennes mening etterpå. Kun i ett tilfelle har kunstneren vært negativ, og da handlet det om at han selv ikke ville være på bildet sammen med kunsten, utfra et prinsipp om at kunsten skal tale for seg, han ønsket ikke å bidra til personfokuseringen han mener det er for mye av i kunstverdenen. Utover dette har jeg bare fått positive tilbakemeldinger, et galleri jeg ofte besøker har til og med tatt utskrift av anmeldelsene mine og lagt dem i en mappe på galleriet, som besøkende kan kikke på. De fleste later altså til å se det som god reklame, opphavsrett har aldri vært noe tema.

Det går vel også an å se på en kunstutstilling som en offentlig hendelse, og dermed noe det bør være tillatt å rapportere fra. Et unntak tenker jeg likevel kan være fotografisk kunst, hvor det kan oppstå en klar tvetydighet om du eller kunstneren har opphav til bildene i bloggen. I slike tilfeller passer jeg ofte på å få med omgivelser på fotografiet, veggen rundt bildet, kanskje en tilskuer som betrakter den.

Men alle disse betraktningene handler jo mest om en slags "hedersmoral", at man ønsker å gi kred til den som fortjener det, og kanskje hjelpe fram dem som lager noe man liker. Spørsmålet kan selvfølgelig også debatteres slik du gjør, utfra rent juridiske termer, men dersom man bare tenker jus er det vel egentlig lite man får bidratt med i verden?

Selv har jeg operert utfra tanken om at det er lettere å få tilgivelse enn tillatelse. Mange kan blir bekymret hvis du spør på forhånd, tenke at du vil framstille dem på en måte de ikke liker - men når de faktisk ser hva du gjør, så blir de bare glade for oppmerksomheten. Faktisk også om du er kritisk, da skriver de gjerne og sier: takk for interessante betraktninger! Jeg har altså satset på at det veier opp når jeg gjør mye for IKKE å holde hemmelig hva jeg gjør. Jeg kan f eks gi kortet mitt til kunstneren under vernissagen, si at jeg kanskje vil blogge om utstillingen, og be ham/henne kikke innom og si fra hvis jeg gjør noe dumt.

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

Tusind tak Oda for dine rigtig gode betragtninger...ja man bliver pludselig i tvivl, når man får stillet spørgsmålet....troede egentlig jeg havde styr på regler osv....og jeg kan ikke lide tanken om at jeg evt. krænker ophavsretttigheder....så nu har jeg foreløbig taget fotografierne af....og så vil jeg tænke lidt over, hvordan jeg gør i fremtiden.......er det en kunstudstilling, hvor kunstneren er tilstede, kan man jo gøre som du, lige bemærke, at man har tænkt sig at blogge om udstillingen og så give sit kort..en fin måde, synes jeg....jeg overvejer også at maile om lov.....men jeg tror du har ret, det er sværere at forholde sig til noget, man ikke har set end noget, der allerede ligger til beskuelse.....så jeg overvejer også din fremgangsmåde der.....jeg tænker jo nok som du, at det er god reklame og jeg opfatter ikke min blog som noget kommercielt sted....men jeg ville gerne kunne overholde loven her, men jeg synes den kan være svær at forstå...i forbindelse med fotografier som kunstværker, så har du ret i at der ligger der en meget tættere grænse mellem at kopiere, hvis man tager et fotografi af værket.....men en fin løsning som du nævner, at lade væggen være med på fotografiet....
Tak for dine tanker...jeg tænker videre med, hvordan jeg vil handle.....

Anonym sagde ...

Anita - jeg tror du skal fordybe dig i Lov Om Ophavsret.

http://www.ophavsret.dk/Ophavsret/ophavsretsloven.htm

Læs specielt §§ 23 og 24.

Så vidt jeg kan se, kan du godt gøre det, du gør.

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

Tak Allan!

Jeg vil gå ind og kigge på siderne 23 og 24 særligt.....har dog været inde og kigge i oprethavsloven, og kan godt være i tvivl, fordi nogle steder taler til fordel for at kunne gøre det, andre steder virker den helt klar og utvetydig m.h.t. at gøre brug af kunstneres værker......jeg mener godt jeg kan tage billeder på udstillinger...men tvivlen er der, om det er ok. at lægge på bloggen, om det er ok. at tage deludsnit....uden at få lov.....skal det at lægge dem på bloggen opfattes som en omtale af en udstilling der er offentlig fremvist.....og er det så ok. at bruge fotografier fra udstillingen i forbindelse med en omtale på min blog...må jeg i givet fald lægge så mange ind som jeg gør? Jeg tænker også om der er forskel på at tage fotografier af kunstværker og bruge det i en bog og så bruge det på bloggen?
Jeg takker Allan for interessen og din hjælp og vil efter endt arbejdsdag gå hjem og nærlæse endnu en gang....

venlige tanker Anita