onsdag den 8. april 2009

hjemmelavet brød....


Vi bager selv brød for tiden....det ovenfor viste er grahamsmel og hvedemel brugt i forbindelse med surdej.......det hæver temmelig længe...noget præcist antal timer kan være svært at sige...det her brød havde en hævetid på 12 timer ......men surdej kan være svær at have helt styr på....men det giver et godt og smagfuldt brød...

her ses det samme brød som ovenfor samt noget nyt, der er i form og står til hævning under viskestykker......
Hvis man starter en surdej kan man gøre det på forskellige måder....den måde vi gør på i øjeblikket er ved at tage noget grahamsmel eller noget rugmel og noget vand...halvt mel/halvt vand....og så en smule gær på størrelse med en ært...så står det i rumtemperatur i et par dage...man kan holde øje med det for det skal gerne begynde at boble...dvs. det begynder at gære og så kommer det til at lugte en anelse syrligt...så er det godt...så kan man enten gå igang med at bruge det eller sætte det i køleskabet......sætter man den i køleskabet så kan man godt bruge den direkte fra køleskabet.......
Når man skal til at bruge den så tager man ikke det hele men sådan at der er noget tilbage....det som er tilbage får fyldt nyt mel på og vand i ca. samme fordeling som til at starte den på ..halvt af hver...og så skal det stå lidt ude i rumtemperatur og begynde at gære og boble og så kan det komme i køleskab igen....

Når man skal lave et brød af surdejen...så er surdejen simpelthen bare det samme som gæren....udgangspunktet for brød......fordelen ved surdej er at det er meget bedre til at hæve grovere brødtyper/meltyper som rugmel og grahamsmel, så disse brød også får en luftigt konsistens...til alminddelig hvedebrød er almindelig gær velegnet, men gær kan have svært ved at hæve grovere brødtyper.....
Ovenfor ses et brød af hvedemel og rigtig mange rugkerner, der også er bagt ved hjælp af surdej...rugkernerne skal lige koges et par minutter inden de kommes i dejen. Det tog 18 timer om at hæve og her var vi lige ved at opgive fordi vi troede det ikke ville virke, men så pludselig hævede det sig i hastig fart....

...her ses rugkernebrøddet.....

...her er et brød lavet af noget surdej samt hvedemel og kommen og det hævede i løbet af 6 timer ca. , efter det kom ud af ovnen blev det pakket ind i viskestykker for at bevare fugten og gøre skorpen blødere.....viskestykket er bare tørt, men arbejder man meget med rugmel så kan det være nødvendigt at gøre viskestykket vådt samt pakke det ind i en platicpose...men her er det kun et tørt viskestykke......

...sådan kom det her kommensbrød til at se ud....

og der blev også lige til at par kommensboller....

Nu skal jeg ud og smage brøddet med smør og ost på.....og lidt kaffe....

4 kommentarer:

Jan sagde ...

Åh - jeg kan både dufte og smage det der......og så sådan en skive lun brød med kun (tand-?) smør....uhm...suk.

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

Hej Jan !

tak for besøget....ja jeg kan også godt lide det med kun smør...tandsmør...egentlig noget enkelt at spise...husker da jeg var i folkeskolen og kom hjem fra skole til 2-3 dejlige skiver franskbrød med enten makrelsalt eller rullepølse med løg, italiensk salt og og en skive tomat...uhm! jeg får helt lyst til én med rullepølse og resten....jeg har dog ikke spist makrelsalat i mange år, men det kunne selvfølgelig være jeg lige skulle have en lille erindringsdag for makrelsalaten......selvom den er fed og for meget mayonaise.....men nu skal man jo heller ikke være for frelst....

KirstenK sagde ...

Mega-lækkert brød du bager...Jeg bager også selv mit brød, dog mest boller og så naturligvis rugbrød. jeg har en tussegammel surdej, som hele tiden holdes ved lige...Det er som om brødene, har deres helt eget liv, nogen gange tager det få timer at hæve op, andre gange et helt døgn...

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

Hej Kirsten !

dejligt med en åndsfælle....ja jeg har hørt om surdej der er utrolig gammel så folk næsten ikke kan huske fra hvornår....kan også huske som ung, at man fik en klat surdej fra hinanden....og det er rigtig , det er som om de har deres helt eget liv og selv vil bestemme hvornår de hæver og hvornår de ikke gør...og så må man bare vente og være tålmodig...