søndag den 3. maj 2009

Inspiration til vegetarmad...


Hummus med hakkede tomater, agurk, løg og rød peber...samt friskbagt grahams/hvedebrød med kommen...

Jeg har den sødeste svigermor, der samler forskellige tillæg fra Politiken, som vi så får ved lejlighed...og i et af dem: "MAD" fra søndag. d. 26.april var der en anbefaling af en kogebog af Tina Scheftelowitz og Christine Bille Nielsen om vegetarmad.......og der var nogle enkelte opskrifter med billeder og det virkede ret inspirerende på både Orla og jeg og selv om vi ikke er rene vegetarer, så laver vi efterhånden en del mad af grøntsager samt bager selv vores brød....det er både mere lækkert og velsmagende og en del billigere.....og vi blev altså inspireret af denne anbefaling i Politiken og besluttede at lave noget hummus med hakkede grøntsager til...og muligvis købe bogen, der hedder: "Vegetarisk Vellyst - find dit grønne punkt"......i omtalen af bogen nævnes bønner som en ting, der bruges meget af vegetarer til at få dækket behovet for protein...og netop bønner, linser og tørrede ærter og den slags kan det godt være svært at finde gode opskrifter til ( som er anderledes end de opskrifter der var gængs i slutningen af halvfjerdserne)...så det er en af grundene til atvi vil købe den....


Men vi lavede en hummus til aftensmad med hakkede grøntsager og friskbagt brød og det smagte utroligt godt....lidt smør på det friske brød er også lækkert.......og så lavede vi selv tahin, som er en slags sesamfrøpasta...og vi havde nogle sesamfrø, som blev ristet på en pande og det kom i morteren og lidt olie i og så var det ret velsmagende og noget billigere end at købe tahin i butikkerne....

6 kommentarer:

Allan sagde ...

Ser fantastisk lækkert ud. Som tilbehør til en T-bone.

Undskyld. Men sådn er jeg ;-)

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

hej Allan !

t-bone er supergodt...særligt det mest møre.....og jeg er slet ikke nogen kødfornægter overhovedet...vi er bare inde i en periode med meget andet mad end kød....nok fordi det kan være nemt at havegrøntsager i svaleskabet...mange grøntsager kan ligge et stykke tid.....men vi har skam også kød i fryseren...og t-bone...så løber mine tænder da i vand, helt klart...og du har ret, det kunne være tilbehør til t-bone...men jeg tænder også på lækre grøntsagretter...der smager af noget.....også uden der nødvendigvis skal være kød....men vi to kunne da sagtens dele et par t-bones....klart...

Conny sagde ...

Det ser rigtig lækker ud det mad du har lavet.
Jeg tro det var i går jeg hørte i TV. at hver dansker spidste 1kg kød om ugen.Så fra nu af bliver der holt kontrol med, hvor meget kød der bliver spids her huset om ugen.For det der med 1kg, er noget griseri.
Knus til dig fra Viborg

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

Hej Conny !

tak for din kommentar....det med et kg. kød lyder nu ikke så voldsomt meget...hvis man deler det med 7 så er det 142 gr. kød om dagen....men man skal selvfølgelig have lidt varieret mad....og man kan selvfølgelig godt undvære at spise kød hver dag.....bare man så får proteiner nok er det vist okey....knus også til dig her fra Randers...

KirstenK sagde ...

I CO2 regnskabet kan det rigtig godt betale sig ikke at spise så megt kød...det er da også et godt argument...og humus er en af mine favoritter...med masser af hvidøg...jeg laver også en version, hvor der er hakket spinat i selve humussen, det er dæleme også godt...tror da lige jeg biver nødt til at sætte kikærter i blød med det samme...

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

Hej Kirsten !

åh ja det er vist rigtigt der er noget med at det at producere kød kræver mere energi....så det vil jeg tænke på, når jeg sidder og spiser grønt...hvad jeg ofte gør lige for tiden.....ja jeg er da vist også nødt til at sætte lidt ærter over til noget hummus...synes også det er såå godt....lyder rigtig skønt med spinat i...det vil jeg prøve...spinat er også noget jeg er vild med...flødestuvet spinat, særligt.....og hvis jeg orker fra friske spinatblade...det kræver bare ret mange blade og de skal jo skylles....men fra frossen tilstand kan det også gå....
I det avistillæg fra Politiken jeg nævner er der en opskrift på Turbo-hummus af flækærter ( gule ærter): 250 gr. gule el. grønne flækærter, 6 dl. grøntsagsboullon, 1 tsk. hel spidskommen, 1½ tsk. mørk sesamolie, 1 fed hvidløg, 4 spsk. friskpresset citronsaft, ca. 1 tsk. salt.
ærterne koges op i bouillon og skrues til lav varme i 30 min. til de er møre. ( de grønne lidt længere).
Mos ærterne ud i det tilbageblevne kogevand med et piskeris og lad dem køle af.
Rist spidskommen på en tør pande til det dufter og stød det i en morter el. lign. Smag hummussen til med spidskommen, sesamolie, presset hvidløg, citronsaft og salt.
Det ville vi have lavet i går aftes, men fik uventet besæg...så vi har det stadig i vente....det kunne være sjovt at prøve denne opskrift....
Tak for dit besøg...ja hummus er dæleme godt....