tirsdag den 19. juli 2011

Brunch mellem havearbejdet...

brunch igår...






















Jeg er ikke den store morgenmadsspiser og ofte kan frokost og morgenmad  blive slået sammen...så kan der dog blive noget eftermiddagsmad af en slags og her kan jeg sagtens finde på at tage en gang müsli....
Idag blev det brunch og da jeg tænkte nærmere over maden, så var det egentlig noget vi selv havde lavet stort set...undtaget smørret...men brødet, ribsgelé, stikkelsbær/ribssyltetøj, gulerødder fra drivhuset, ærterne fra haven, honningbrød med orlas honning og  solbærsaft er hjemmelavet...

og jeg fandt lige et tidspunkt midt på dagen, hvor vejret var til at sidde ude og spise og læse lidt inden havearbejdet igen kaldte...med alt det regn, så skal der luges ofte....men det er dejligt at vi i lang, lang tid ikke har skullet tænke på om afgrøderne fik vand nok....

10 kommentarer:

Per sagde ...

... og smørret kan du nemt spare væk ... uhyre sjældent vi har noget på lager.
Så du er snart selvkørende :-D

Frøken Solhat sagde ...

....fantastisk med sådan en brunch - det skal der være tid til ind i mellem at lugeriet, for hvor har du ret - man kan næsten høre det gro :0)

Knus Dorthe

KirstenK sagde ...

Hvor må det være fedt næsten at være selvforsynende...Den ser lækker ud den brunch der... Ja vand det mangler vi ikke...faktisk rigtig dejligt ikke at skulle vande!

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

hej Per !

jeg holder nu meget af smør og vil nødig undvære det..orla spiser dog ikke ret meget og gerne brød uden smør...
men fløde, sødmælk og smør holder jeg meget af...drikker dog mest øko. skummet til daglig...men ind imellem køber vi noget sødmælk og havregryn eller müsli med sødmælk er skønt....

jeg behøver ikke helt at være selvkørende....dog gerne med grøntsager og ting man kan dyrke i have...så langt det nu kan lade sig gøre...og så synes jeg det er fint at finde bær og andet i naturen, som jeg kan bruge og ikke selv har haft besværet med at dyrke...igår fik vi plukket en hel del hyben og renset dem og iaften skal gå med at lave marmelade af dem...jeg har ikke prøvet hyben før, så jer er spændt på smagen...
det er dejligt at være selvforsynende og selvfølgelig gerne så langt man selv kan og det er en spændende proces at se hvor man selv vægter at være det...jeg nyder særligt at kunne gå i haven og hente grøntsager selv for de er både friske og man ved hvad der er puttet i ( eller ikke puttet i) og så er der mulighed for at dyrke mange forskellige sorter og grøntsager som ikke lige kan købes i handelen...bl.a sådan noget som knude kål og hestebønner har jegihvert fald aldrig set til salg...sjovt nok egentlig...men det kan være de kan findes på lokale grøntsagsmarkeder...ofr her hos os i Randers kan man man nemt få sig en bod på det lokale torvemarked hver lørdag..så her kunne det nemt dukke op ( af gode grunde kommer jeg der ikke mere, men gjorde for år tilbage og det var altid hyggeligt)....
Men nogen gange er det lige sjovt at tænke sig, hvor meget af den mad man spiser, er købt eller hjemelavet/hjemmedyrket....sådan for sjov, når nu man selv dyrker og kan lide tanken om slevforsyning...uden at det er noget som skal være et 100 % "must" og et mål i sig selv...for mig er det nok nærmere noget som er interessant fordi grøntsagerne smager bedre, udbudet er større og så fordi meget af det kød man kan købe i supermarkederne m.m. ofte er af ringe kvalitet og hvor ofte læser man ikke historier om underige ting, som puttes i kødet eller ompakning af gammelt kød til ny indpaning eller også problemer omkring grøntsager ( som der har været her i forsommeren omkring spirer, tomat, agurk hvad det så i virkeligheden har været kan være svært at vide)...så det er nok sådannne tanker som gør at jeg synes godt om at være selvforsynende med ihvertfald grøntsager, bær og en slags...og så forsøge at købe kød i en bedre kvalitet ind imellem...hvis det kan lade sig gøre....ofte er det dyrere med økologisk kød, men det betaler jeg gerne...om man så altid kan regne med at det er god kvalitet, er dog ikke så 100 %sikkert...og alt i alt så kan det godt mindske min lyst til kød, når jeg ser/læser om hvor dårligt dyrene bliver behandlet og hvor ringe kvalitet der laves....jeg er ikke vegetar og kan sagtens savle over en lækker bøf....men det er tankevækkende så meget kød, der spises og vægtes i forhold til grøntsager...og i et globalt perspektiv, så virker det besynderligt at kødet vægtes så meget, når nu masser af mennesker kloden over sulter og man kan læse at masser af korn går det fodring af kvæg...og at det kunne ændre på tingene, hvis man ikke producerede så meget kød...men grundlæggende er det nok fordi jeg synes at der er rigtig meget smag i grøntsager, at jeg vælger at dyrke det selv...og gode grøntsager sammen med godt kød giver god mad...så kødfornægter er jeg ikke...bare mine tanker i forbindelse med at dyrke selv og spise mad...

venligst Anita

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

hej Dorthe...ja det gror virkelig godt for tiden...også ukrudtet selvom jeg nu synes vi holder det godt nede efterhånden i haven...og vi har lige købt noget grøngødningn ( blodkløver) som skal såes ud på de stykker jord, som ikke har været dyrket...så skulle det samle næring og være medtil at forbedre strukturen i vores sandede jord....det kunne være spændende om vi kunne nøjes med at gøde via grøngødning...det er lidt eksperimentet...vi sår det i jord der var mark sidste efterår og vi har fået bugt med en del kvikgræs dog er der stadig kvikgræs i jorden, men nu prøver vi at så blodkløver og så ser vi hvordan det går..og det skal under alle omstændigheder nedmuldes til foråret..men det skulle gerne stå vinteren over....
på blomsterfronten ( den er lille i år) er den purpursolhat, som jeg har fået foræret og som skulle være orange snart ved at springe ud...kan dog ikke helt se farven endnu...og flere knopper kommer til...og jeg glæder mig helt vildt til at se hvordan den ser ud...jeg tror det med p.solhat kunne blive et hit og måske mere ned georginerne....for p.solhat skal jo ikke graves op og knoldene være inde om vinteren og så er de gode biplanter...så det tæller...og de er vildt flotte....jeg nyder virkelig at se dine billeder af alle de forskellige slags...

venligst Anita

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

hej Kirsten....ja jeg tænkte på at selvom der er en del at luge og man skal holde øje med afgrøderne og tage stilling til mangt og meget...hvornår skal jeg lige tage løgne op til tørring...ex.
Så er det virkelig en stor hjælp at vi ikke skal vande for i sandet jord betyder det rigtig meget og vores planter står meget spredt, så i givet fald skal vandslangen flyttes meget...og det er besværligt..og det er dyrt og tager tid at vande...så det er en kærkommen gave fra oven...
lige nu nyder jeg at havearbejdet er anderledes og der er mere tid til pauser....foråret er en hård tid med meget forkultivering og masser var også nyt for mig...så tvivl om hvordan man gør bruger man også en del tid og energi på...og nu er jeg også blevet en del klogere til næste forår....og næste år skal vi heller ikke begynde helt på bar mark, og der er hegnet ind...men så er der nok andet der trænger sig på...sådan plejer det vist at være...men i år har jeg godt nok fået meget at lave og håber alt grundarbejdet med etableringen giver plads til mere fritid næste år....eller hvad man nu skulle finde på af nye afgrøder....:O)

venligst Anita

Madame sagde ...

Hej Anita, det ser vel nok lækkert ud, og det må være meget tilfredsstillende, at det er egen avl og produktion stort set det hele. Vi er ikke nær så flittige, som I er, men der bages brød fleres gange om ugen, og det meste af det, vi sætter til livs, er økologisk og sundt. Tak fordi du fortalte ovre hos mig om larver og net!

Nita sagde ...

Ser lækkert!
Kiss.

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

hej Mdame...tak skal du have...det vigtigste for mig er egentlig om det er god kvalitet og om vi laver gode fødevarer...jeg synes bare det er sjovt og spændende at lave nogel selv...men heldigvis kan der købes rigtig gode madvarer rundt omkring og det er et emne som er oppe i vælten for tiden og det synes jeg er vigtigt for tanken om at spise alt det unødig fyldstof og unødig brug af kemikalier som bliver brugt i meget mad som bliver lavet idag ja og tanken om hvordan vi verden over producerer fødevarer både kød og og grøntsager og hvad der gøres for hele tiden at gøre det billigere, mere holdbart og istand til at kunne holde til at fragtes langt uden at tage skade...det har taget ret meget overhånd og er med til at forringe kvaliteten i en stor grad...og bare tanken om mad som bliver pumppet med alt muligt for at blive til mere end det egentlig er....tilsætning af vand og den slags....det er simpelthen for klamt....så selvom god kvalaitet ofte også koster flere penge med mindre man dyrker noget af det selv...så er det en mere holdbar vej fremover...så jeg er rigtig glad for sådan noget som slowfood bevægelsen som du er med i og stop-spild-af-mad og Meyers m fl. Nordisk Mad bevægelse....heldigvis er der nogen som vil have mere kvalitet end papmad og dårlig fastfood....og så kan man købe, dyrke selv eller begge dele og prøve at købe sundt så godt man nu kan...problemet er oftest at man ikke får muligheden eller at det er ret så besværligt og dyrt at få mad af ordentlig kvalitet ...og det er også fint at man mærker hvad der i af indhold i maden, så forbrugeren kan vælge, men hvis man kun kan vælge mellem pest ller kolera...så gir`jeg ikke meget for frit valg......sundheden burde være det alt overordnede i produktion af fødevarer og smagen og udbuddet af forskellige smagsvarianter, som der vil være hvis man har flere sorter at vælge imellem mht. grøntsager....
Orla var på et tidspunkt i Paris og blev virkelig glad for at opleve en madkultur, som var helt forskellig fra vores og hvor man kunne købe meget varieret og lækker mad....og det er godt at opleve og kunne se at tingene kan gøres anderledes....

venligst Anita

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

Hi ita...tak...gracias....thanks...

from Anita