tirsdag den 11. oktober 2011

Syltede, grønne tomater...

grønne tomater skåret i både...

glas og låg bliver skoldet og skyllet i atamon...


lagen koges op...


grønne og lidt rødmossede tomater...

grønne tomater i drivhuset...

Et stort glas syltede grønne tomater....


























Til sidst har jeg haft rigtig mange grønne tomater i drivhuset og andre end jeg selv har fået grønne tomater til syltning .....

1 kg. grønne tomater
3 dl. eddike
3 dl. vand
600 gr. sukker
1 stang vanille el.  6 tsk. vanillesukker
atamon

Jeg har skåret mine tomater, som havde forskellige størrelser, i både...bruger man små grønne tomater så skal de prikkes dybt med en gaffel....nogel skærer også et kryds i toppen af tomaten...
Lage af eddike, vand, sukker og vanille koges op og koges igennem i et par minutter...Tomaterne lægges i et lag ad gangen og koger op og koger videre ved svagere varme i 5-7 min.....så tages de af og lægges i skoldede atamonskyllede glas...ca. halvt fyldt....når alle tomaterne er kogt og lagt i glas...koges lagen op og tages af blusset og står og køler i 10-15 min. og så tilsættes atamon...der skal bruges 2-3 tsk.
Så hældes den varme lage over tomaterne, næsten helt op....og her gælder det om at have nok lage...jeg tilsætter for en sikkerheds skyld lidt mere vand og eddike og sukker til lagen fra start....så jeg er sikker på at have nok ( overskydende kan evt. bruges til at lave lidt syltede agurker til at stille i køleskabet en uges tid...)...og her kan tomaterne godt hoppe opad i glasset, men når glassene har fået låg på, der er skruet godt fast...så falder tomaterne ned i lagen efter at have stået og kølet af i glassene.....

Det anbeafles at lade det trække i 14 dage før det spises....opbevar det køligt...i et koldt rum gerne under 10 grader, hvis det er muligt...eller i svaleskab eller køleskab.....

10 kommentarer:

Madame sagde ...

Hej Anita, hvor ser det lækkert ud! Jeg har aldrig selv prøvet at sylte grønne tomater, men det kræver også nok, at man har en større produktion af tomater i have eller drivhus.

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

hej Madame...det er også første gang jeg sylter grønne tomater....og jeg tror ikke det bliver sidste gang...sidste år prøvede vi at lave et par flasker ketchup af grønne tomater, men det var okey, men ikke helt så godt, for vi foretrak ketchup af de røde tomater...måske skulle vi bare have tilsat lidt mere sukker...jeg synes ihvertfald at de her syltede grønne tomater er lækre og smager dejligt sødt....en bekendt af mig har feåt en god portion og hun blev glad for hendes tomater gav hende selv kun til to glas syltede grønne tomater og hun er vild med det...så vi aftalte at hun kunne få de grønne...men der blev mange...24 kg. til sidst og jeg har selv lavet af 6 kg. og har et par kg. stående endnu...min svigermor og andre har fået...så de har fået ben at gå på ( som man vist siger)....og jeg hører flere beklage, at de ikke lige er til at købe i butikkerne.....og jeg har da heller aldrig set grønne tomater til salg...men min beknedte foretrækker faktisk de syltede grønnne tomater, siger hun...og så er det godt at kunne gøre hende glad...og da hun snakkede så positivt om dem...så ville jeg også prøve og jeg startede med 1½ kg. og fik 3 store glas...og det smagte så godt at jeg lavede 6 kg. mere......så er der til uddeling til familie og venner....og værtindegaver, som man jo også siger....

venligst Anita

sidsephos sagde ...

Er helt vild med syltede grønne tomater. Det er fantastisk til Leverpostej, eller som tilbehør til varme simreretter.

Conny sagde ...

Det ser rigtig lækkert ud,jeg plejer også at sylte tomater,men hade desvære ingen i år.
Kan du have en god aften

Frøken Solhat sagde ...

.....uha altså hvor ser det bare lækkert ud Anita. Dejligt tilbehør til de kolde vinteraftener der kan bringe minder om en forgangen sommer ;0)

Knus Dorthe

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

hej Sidse....ja jeg bruger det også som tilbehør til brød...leverpostej og ost bl.a. og man kan nemlig også smide det i en simreret...meget af det syltede i glas kan bruges på den måde og giver god smag...
Jeg kommer lige i tanke om et indlæg du have for lang, llnag tid siden...hvor du talte om Jalapenos...og jeg kan huske at jeg ikke vidste hvad det var og spurgte til det.....efter jeg er begyndt at dyrke chili noget mere, så har jeg helt klart funder ud af det...jeg havde dog kun 1 plnate som gav meget små jalapenos. Så forhåbentlig vil jeg have mere held næste år...jeg har hørt om nogen, der laver dem som røgede og det skulle smage rigtig godt...og man skulle også kunne lave sit eget røgede jalapenos chilipulver af det, og det giver en speciel smag, at de er røgede....

venligst Anita

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

hej Conny !

tak skal du have...ja de er nemlig gode, de syltede, grønne tomater....kan godt forstå du gør i det....:O)

venligst Anita

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

hej Dorthe!

tak skal du have...der er noget hyggeligt i at samle forråd og kigge på de forskellige glas....
læste lige dit indlæg om artiskokblomstringen...vi har jo også green globe ( tror det er det som den hedder, artiskoksorten) og vi har også spist artiskokker, men venter også på at de skal blomstre...for at de så også skal give os nogel frø...men ikke en blomst at se endnu...men de står der stadig alle planterne, så de får en chance....vi har tænkt os at prøve at dække noge af planterne for at se om de skal kunne klare vinteren, for så skulle de give flere og større artiskkok næste år, jeg har hørt om nogel som har haft held de 2 sidste år...og sorten skulle godt nok ikke være den mest vinterhårdføre sort...men vi prøver..nu står de jo i jorden, så det skal forsøges....men om de når at komme i blomst er jeg da usikker på...

venligst Anita

folehave's univers sagde ...

Hej Anita.
Nej desværre kan man ikke købe grønne tomater. Jeg har en tofast kursist, som sidste år havde grøntomat/citron marmelsde med til mig. Det smagt himmels. Desværre har jeg ikke selv fået grønne tomater på mine noget sølle planter.
Opskriften lyder sådan.
5 store grønne tomater, 1 citron og 200 gr. sukker.
Skær/ hak tomat og citron m. skal i fine stykker. Kog det hele sammen i 2 timer og hæld på skoldede glas. Den lange kogetid giver en meget koncentreret marmelade.
Prøv det, det er super.

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

hej Anne !

tusind tak skal du have...det lyder virkelig lækkert...jeg har lige lidt kg. grønne tilbage og kunne faktisk godt tænke mig at lave noget andet end de syltede af dem...så din opskrift kommer meget kærkomment...og en sød kursist du har der...den må jeg absolut prøve at lave....lyder lækkert med den lange kogetid..ofte så bliver det jo smagfuldt, når det står og udvikler sig over tid...og noget med citron er godt...holder faktisk meget af citronmarmelade, som jeg på et tidspunkt for år tilbage købte i føtex, efter tip fra en veninde...
men jeg glæder mig..:O)

mange venlige glade hilsener

Anita