søndag den 13. juni 2010

Lyserød gøgeurt.....men hvilken ?.....


jeg fandt denne lyserøde gøgeurt på den vilde del af haven ca. 1-1½ meter fra min mørkelilla maj-gøgeurt ( Dactylorhiza majalis)....men om det er en kødfarvet gøgeurt ( Dactylorhiza incarnata) eller en art hvidlig maj-gøgeurt kaldet Dactylorhiza majalis alba.....ved jeg ikke...jeg har prøvet at surfe lidt rundt via google og kommet ind på nogle sider med billeder af orkidéer ( som maj-gøgeurten jo er)...og det er nok de to ovennævnte jeg synes ligner mest...men de her gøgeurt kan vel krydse sig med hinanden ?

planten i lidt solskin....

close-up af dens blomster....


Bladet hos denne lyserøde gøgeurt....

6 kommentarer:

Frøken Solhat sagde ...

Jeg melder PAS.....jeg kan ikke hjælpe men jeg ved at de er fantastisk smukke Anita.

Meget kan man sige om have og jeg elsker min som du ved.....men der er nu ikke noget som de vilde smukke planter du kan præsentere mig for. TAK FOR DET :0)

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

jamen selv tak Dorthe..det glæder mig...jeg synes også det er sjovt at tage billeder af dem for de forsvinder jo på et tidspunkt....men vi vil rydde området for en del opvokset pilekrat og slå græsset til august/september, for så skulle gøgeurten have samlet næring i sit depot under jorden og skulle kunne klare at græsset slås.....det skulle give bedre betingelser for den til næste år...og vil har også brug for lidt mere luft og udsigt og ønsker ikke det gror til og lukker helt...så der er flere hensyn, der går op i en højere enhed...og det er jo godt....kunne da godt tænke mig at se en hel lille skov af gøgeurt.....

Madame sagde ...

Hvis det var mig, Anita, ville jeg sende et par billeder og spørge Naturbrevkassen hos Skov- og Naturstyrelsen:
http://www.skovognatur.dk/kontakt/brevkassen/

Held og lykke - jeg synes, det er så spændende at få opklaret den slags.

Sidse sagde ...

Kære Anita.

Jeg er næsten sikker på at det er en hylde gøgeurt. Men du kan prøve at se inde på skov og naturs hjemmeside under orkider. Der mener jeg der er en fortegnelse..Dejlige billeder.
Og din orkideskov skulle du gerne kunne få. En mand hernede har en hel forhave fyldt med orkider, der har sået sig selv. Med de rigtige betingelser..

KirstenK sagde ...

Jeg har også kigget lidt rundt efter gøgeurter... også i nogen af mine gamle botanikbøger...hylde-gøgeurten er et godt bud, men prøv da og sende billedet til skov og naturstyrelsens brevkasse...det er virkelig kompetente folk der besvarer sørgsmålene der.

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

Hej Madame, Sidse og Kirsten.....mange tak for hjælpen....ja en brevkasse her på nettet kunne være en god idé....jeg har dog fået hjælp andetsteds, da jeg er medlem af Praktisk økologi og derfor har min have lagt ind som en form for nethave på netsiden, der hedder "Havelyst"...og her blev der foreslået at det var en maj-gøgeurt, der godt kan være lysere end den lilla maj-gøgeurt, som er den mest almindelige...og det er meget sandsynligt, tror jeg....
Jeg var lige i en boghandel og stødte på en fagbog. der handlede om danske vilde orkidéer til en 300,- og den kunne jeg godt tænke mig...og der var rigtig mange og der stod meget om kendetegn osv...så den tror jeg jeg vil have købt......jeg fik det gode råd at trykke blidt på stænglen og se om den er hul eller massiv, og majgøgeruten er hul, hvilket min også var....men det er da ikke noget nemt område, sådan at bestemme gøgeurt, synes jeg....men der jo ikke andet at gøre end at klø på og forsøge at blive klogere......og sjovt, når man støder på gøgeurt.....