fredag den 11. november 2011

Stop Spild af Mad.....er med til at ændre på tingene...

hjemmelavet brød
Jeg blev overasket, da jeg for et godt stykke tid siden så en tv-udsendelse om, hvor paradoksalt det er, at der er en ufattelig mængde mad, der går til spilde over hele kloden, mens mange mennesker sulter.....et paradoks som man vel egentlig burde kunne gøre noget ved istedet for bare at acceptere, at så mange mennesker sulter.....og de skræmmende tal der florerer rundt i medierne om at vi på et tidspunkt når en klode med flere og flere mennesker, som vi overhovedet ikke kan brødføde...fordi der er ikke plads til at dyrke til de mange mennesker, der i fremtiden vil befolke jorden.....

agurksalat lavet med en rest af marinade..
 Da jeg i januar 2011 har brugt min tid på at dyrke grøntsager for at være selvforsynende og bl.a. meldt mig ind i  "Stop Spild Af Mad" er jeg blevet mere opmærksom på emnet....og jeg får nyheder fra "Stop Spild af Mad" når der sker noget enten politisk eller mediemæssigt eller når nye tiltag i dagligvaresektoren indfinder sig....og her bliver jeg da stolt over det som sker og den fokus der er kommet på området.....Jeg kan se at i min lokale Rema 1000 er man begyndt at sælge forskellige slags kål i flere størrelser og man kan så købe dem efter vægt....afhængig af hvor meget der skal bruges..om du er single eller storfamile....


Rema 1000 har også fravalgt at sælge deres varer så du kan få rabat, hvis du køber større antal af en vare...f. eks. rabat, hvis du køber 3 fremfor 1, som egentlig var det du havde brug for....
Jeg kommer til at tænke på en grønthandler jeg købte ind hos for mange år siden...og her kunne man købe i løs vægt og det var fantastisk dejligt....ofte havde jeg lyst til at købe flere forskellige slags grøntsager.... f. eks. 8 stk. rosenkål, et par jordskokker, lidt ingefær, m.m. og det gjorde det muligt at lave et mere alsidigt måltid, uden at have en masse resterende grøntsager stående som du er nødt til at gøre brug af snarest...det var virkelig lækkert at kunne købe ind på den måde....det kan godt være der kunne være penge at spare hvis jeg købte ind i et supermarked dengang og købte større portioner...men det var skønt at muligheden for at købe i løs vægt var der....og ofte når man køber alt for meget ind, så bliver gulerødderne bløde og mugne....og ofte får man det ikke brugt...og spørgsmålet om hvor meget man så egentlig har sparet, måtte man selvfølgelig også lige stille...
Jeg køber selv ikke mange grøntsager i butikker men dyrker dem selv og når man går og passer og plejer de små søde planter og ser hvordan de gror og klarer det og bliver til velmagende fødevarer...ja så er det en stor glæde og så værner man også om dem......der er arbejde forbundet med både dyrkning, høst, opbevaring, syltning, skrælning, blanchering og frysning......og hvad man nu kan gøre med sine grøntsager.....og så skal de i hvertfald ikke gå til spilde....har man dyrket for meget kan man jo dele ud til familie og venner og bekendte....og det er der stor glæde i og ind imellem får man jo noget igen...måske noget man ikke selv dyrker....her har vi f. eks. fået en masse kvæder, som er blevet brugt til kvædegelé...
og da jeg i år har dyrket en del tomater så blev der jo mange grønne tomater til sidst i drivhuset...og her har jeg også delt ud og jeg ved det har skabt glæde....og hvor køber du lige grønne tomater til at sylte...det er ikke så nemt...

tomater, bagt og lagt i fryser

rest af kartofler med friske grøntsager..





















Jeg har haft mange røde tomater som jeg  har brugt til forskelligt..bl.a. har jeg i år bagt dem og frosset de bagte for at bruge dem til en velsmagende sovs, i gryderretter m.m....og her ville jeg nok tidligere enten have købt en dåse flåede tomater eller noget færdiglavet sauce på glas....men sådan nogle bagte som bare er smidt i fryseren og fra egne planter...har langt mere smag og og giver mere dybde til dine retter end de tomater du kan købe selv de friske fra supermarkederne...
Da brød også er noget vi selv bager og ikke køber, så bliver man også lidt mere øm over brødet og smider ikke unødigt væk...også her vil jeg sige at smagen af hjemmebagt brød  foretrækker jeg fremfor købebrød.....og jeg bruger rester af brødet til rasp...der så bruges i madlavningen på forskellig måde....også til æblekage, hvor raspen så bliver ristet på panden med sukker eller honning...også rugbrødsrester bruges som rasp....eller til at lave øllebrød af...
Jeg rister også mit brød på brødristeren....jeg kan bare så godt lide ristet brød, at jeg ikke venter til det er flere dage gammelt...for ofte bruger jeg rugmel i brødet og det giver en rigtig god smag når det ristes...
Man alt i alt så er jeg blevet mere bevidst om det paradoksale i at mens mange mennesker sulter, overforbruges der mad andre steder på kloden...både et overforbrug der er med til at  skabe store grupper med overvægtsproblemer og reelt madspild, hvor maden simplethen bare ryger ud...
Og det er selvfølgelig ikke kun et spørgsmål om at hver enkelt bare sørger for at holde sin egen sti ren....ikke selv smide mad ud men spise det som købes.....det er et skridt og en del af løsningen på problemet....men det er også vigtigt at tænke fordeling af ressourcer.....ændring af det store energispild, der sker når meget mad fragtes rundt på kloden, for at vi altid kan få alle slags eksotiske frugter og grøntsager året rundt....

Jeg sparer også en masse penge på at bruge det, jeg selv dyrker....og bruge rester i madlavningen...og jeg er nok også mere tilbøjelig til at bruge råvarererne til det sidste for smagen af friske råvarer fra haven er langt bedre, netop  fordi de har friskheden....

Men uanset om man selv dyrker grøntsager eller man køber nogle som andre har dyrket....så er der penge at spare, ved at bruge det man har.....og det gælder selvfølgelig også kød....m.m.

Omhu med råvarerne, fravalg af en brug-og-smid-væk mentalitet påvirker også min måde at agere på på andre områder....det et reparere noget tøj istedet for at smide det ud....nu har jeg altid været vild med at gå i genbrugsbutikker og har altid købt dele af mit tøj der...men jeg er blevet mere opmærksom og ofte kan man få mange sjove ting i genbrugsbutikkerne....måske et sæt strikkepinde....garn....knapper....køkkenting...men ofte så køber jeg cowboybukser, sweatre, jakker og mange gange falder jeg over helt nyt, der slet ikke har været brugt....

Så genbrug, omsorg med det du køber og særligt med maden...synes jeg er væsentlige værdier....fremfor vækst set som en vedvarende over-udnyttelse af jorden, dens ressourcer, mennesker, dyr osv. ....man skulle tro det kunne være muligt at skabe nogle gode samfund uden at alt skal foregå i et evigt accelererende tempo....

Så jeg bliver opløftet og glad, når det bliver et positivt focus på madspild og hvad vi kan gøre ved det....for et par dage siden var Selina Juul, som har stiftet forbrugerbevægelsen "Stop Spild Af Mad" i programmet "Aftenshowet" sammen med Timm Vladimir og hun fortalte at hun netop var kommet fra Bruxelles hvor hun havde deltaget i en konference "Combating Food Waste in the EU" og at spørgsmålet om madspild var kommet på dagsordene i EU...og det er godt ...

På lørdag....d. 12 nov. kl. 20.00 på DR2.... er der temaften om emnet....En lidt sjov titel " Spis skraldet", som måske mere hentyder til at der netop er nogen som går i supermarkedscontainere og finde supplement til deres madkøb, men gratis...eller måske hentyder titlen til at vi skal spise den mad, som vi ofte lader stå som en rest i køleskabet for længe...og som derfor netop bliver til skrald....
Jeg bed mærke i noget som Selina Juul sagde i Aftenshowet....at vi kunne brødføde de som sulter 3 gange med det mad som smides ud...det er virkelig tankevækkende...og så er hun meget forstående og dunker ikke hver enkelt i hovedet med skyld, men taler af hjertet og med saglighed og stor viden og engagement....
se Selina Juuls side...

8 kommentarer:

Selina Juul sagde ...

Anita min Kære!

Jeg får helt tårer i øjnene (glædestårer) og bliver så glad når jeg læser dit indlæg! Hvor ER det bare godt at se at budskabet fungerer i praksis!

Og JA - vi er alle med til at forandre verden - vi skal bare vågne op og stoppe madspild og bruge dét vi har i stedet for at købe noget nyt hele tiden - fordi så vil vi bidrage til en bedre Jord og beskyte vores natur og blive bedre ved vores dyr og ved hinanden - det hele hænger jo sammen.

Vi skal være dén forandring vi ønsker at se i verden.

Vi 'ses' i morgen lørdag på DR 2 kl 20 - det bliver så spændende!


Med kærlige hilsener,
Selina

:-)))

KirstenK sagde ...

Jeg synes også det er fedt at der er kommet så meget focus på emnet...Jeg er også meget fortaler for at man ikke smider mad væk...det er jo simpelhen en forbrydelse så længe der er mennesker der sulter... Man kan sige at de forretninger der laver tiltag der gør at madspildet mindskes,fortjener at vi handler der...

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

hej Selina og hej Kirsten !

Jeg så udsendelsen igår aftes og den var rigtig god....også den udsendelse der kom bagefter, hvor der var fokus på hvor meget vi egentlig godt kan undvære af alt det forbrug...og måske mere om at det vi har af nødvendigt forbrug ( såsom køleskab efter min mening) kan være vigtig men her skal vi måske også tænke mere ind i bæredygtighed....solenergi f.eks......men det var tankevækkende at se filmen som et eksempel på hvad der evt. kan gøres som enkeltindivid i en storby som new york og hvad det afstedkommer af problemer og reaktioner fra både omverdenen og for en selv med familie i dagligdagen, når man prøver at leve sine holdninger om ikke at afstedkomme massevis af affald, men så lidt som muligt....
Og Kirsten, du har har ret...Rema 1000 er min nærmeste dagligvarebutik og det glæder mig at de er med på at mindske madspild og så var det glædeligt at se Price-brødrene i udsendelsen støtte om om mindre madspild....men idet hele taget var det en meget lærerig og god udsendelse...begge to.....og underholdende også...så kan det ikke være bedre....
og Selina...mens jeg lavede indlægget på min blog igår, havede min mand været i Rema 1000 og købe lidt ind og kom tilbage med "Stop Spild af Mad - en kogebog med mere" som jeg er vældig begejstret for og tænker over opskrifterne af de lækre retter som opskrifter og så er nogle af ingredienserne fra opskriften bare hævet ud foroven som nogle rester....men skal selvfølgellig læses som udgangspunktet for at lave en ret....men det kan jo bruges på begge måder....der er nogle lækre opskrifter, hvor jeg får lyst til at lave friterede ostestænger, som foreslået af Francis Cardeneu og Camilla Plums rugbrødsæblekage eller katrine Klinkens rugbrødsdrys til lidt ymer....men teksten er supergod og kan virkelig bruges...og dejligt at den så kan fås i netop Rema 1000..

jeg har tidligere set tv om containerdiving..at skralde....og har nok oftest set mange billeder af store maskiner der maser skrald sammen og folk der hopper rundt i ulækre dynger af fedtet mad....men afsnittet om at skralde var faktisk rigtig godt og tankevækkende og brødrene prices idé om at man måske bare kunne sæølge mad, der var ved at blive for gammelt, ødelagt emballage m.v til halv pris ller noget....synes jeg også er bedre end at det bliver smidt ud...det ville være bedre at det blev solgt og folk kunne kigge i fred og ro uden at skulle hoppe rundt i en container med pandelampe og kedeldragt...men det er nok noget der kommer...jeg synes ind imellem jeg ser sådanne tilbud i dagligbutikker...dog ikke noget som er der fast....men sjovt at se at hovedpersonen i "at skralde afsnittet" blev bist af det...det er godt nok imponerende hvad der faktisk bliver smidt ud...jeg har på et tidspunkt fulgt en kvindes flickr http://www.flickr.com/photos/81951381@N00/sets/
og hun har dyrket containerdiving rigtig meget og har et sted skrevet hvor meget hun på et år brugte på at købe mad, og det var utroligt så lidt hun brugte....hun dyrker så også lidt i haven og samler ind af vilde bær, frugt og bytter rigtig meget med folk i nærområdet...men det er interessant at følge hende og hendes flickr har overkskriften " These Days in French Life´s photostream" og kan sikkert også findes ved at google det, hvis der skulle være nogen som har interesse i det...der læser med her...
men uanset om man gør i at skralde" eller ej...så er det et område, der er med til at gøre opmærksom på det enorme madspild, der er og gør det SÅ omsonst, at hele kæden fra producent til forbruger er præget af så meget spild af brugbar og god mad...

venligst Anita

Selina Juul sagde ...

Kære Anita,

Ja dette TV program har virkeligt sat gang i tanker hos folk! Det er helt fantastisk!

Og dejligt dejligt, at du kan lige vores bog og finder den brugbar. Mange af de opskrifter er jo fra "mormor-generationen" - men ikke desto mindre er det vigtigt at lære - også de unge mennesker - ikke at smide mad ud.


Kærlig hilsen,
Selina

som sidder og stresser med Stop Spild Af Mad arbejdet

Conny sagde ...

Et rigtig godt indlæg Anita.Jeg er også imod, at man smider mad væk, jeg er glad ved du fortalte om Rema 1000, da jeg går udfra at alle butikkerne kørt samme koncept,vi har lige fået en ny Rema1000 på Randersvej.
Kan du have en god aften.

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

Hej Conny!

Tak skal du have Conny...jeg mener konceptet gælder alle Rema 1000 butikker....og faktisk lige idag har jeg talt med en bekendt som nævnte at hun har købt et rødkål i butikken og er gald for at kunne købe et mindre kålhoved fordi hun ikke skal lave til så mange....så jeg kan mærke at folk jeg kender lægger mærke til den service i Rema 1000 og netop bemærker den...og det må jo være fordi det er anderledes end det plejer at være i supermarkeder....så hatten af for Rema 1000 for deres opbakning til mindre madspild.....må det sætte gang i efterfølgelse hos andre supermarkeder...og hvor vil det være dejligt at se at gode initiativer tages alvorligt og spreder sig som positive ringe i vandet...ikke fordi det er trendy udelukkende...men fordi det er at tage vare på hinanden og de forskellige behov vi hver især har fremfor at tænke snæversynet og med skyklapper på....så det glæder mig at du har fået en Rema 1000 på Randersvej....jeg er rigtig glad for min butik og bliver endnu gladere, når jeg læser og oplever at de har en holdning til tingene og i det her tilfælde tør tage det første skridt ...hav en god aften Conny...:O)


venligst Anita

Jan Dresler sagde ...

Spændende indlæg, der giver stof til eftertanke.....og en masse dårlig samvittighed :-(

Det, der irriterer mig mest ved Supermarkeder og mange andre steder er, at de simpelthen bruger så meget emballage til deres varer. Det her med at man stort set ikke kan købe 1 peberfrugt eller 1 citron...næh - de er pakket i en af de her mærkelige plastic-bakker og med cellofan omkring og med mindst 2 stk. i. I det hele taget så synes jeg emballage er et kæmpeproblem. Og så den her ide med i Grøntssagsafdelingen at sprøjte forstøvet vand ud over varerne....for at få dem til at se friske ud. Desværre har fakta vist, at de rådner hurtigere. Og måske er DET meningen, så man hurtigere kommer igen. Næh - en god gammeldags grønthandler, det ved man hvad er....næsten da.

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

hej jan !

skulle man tænke over hvad kunne gøre anderledes....så kan man sagtens find noget, hvor man føler man kunne undgå enten madspild eller for dens sags skyld bruger for meget papir eller andet...måske for meget vand, hvad jeg ind imellem gør, når hanen bare løber.....men her er man nødt til at vælge noget til og noget fra...for man kan ikke overkomme at tænke i ressourcer i alt hvad man gør...og her er det garanteret meget forskelligt hvad folk gør for enten at spare penge, det kan være indgroede vaner, der gør at du altid sparer på tingene og er god til at udnytte både tingene, madvarerne, tøjet og så videre....og det kan være en glæde at få noget ud af det du har...det kan selvfølgelig også være en pestilens evig og altid at skulle spare på det du har fordi du evt. har få penge...dog lærer man sandsynligvis noget af det, trods afsavn.....
Jeg tænker sådan om det at i det enkelte liv hos os hver især....må vi forsøge at gøre det vi kan og det som lægger os mest på sinde.....og ofte så kan både økonomi og ens egen kulturelle opdragelse jo påvirke hvordan man lever sit liv....og man må hver især afstemme den måde man lever på med sig selv og de normer og holdninger til tingene, man har...og her tror jeg heldigvis mange mennesker tænker over tingene og føler et vist ansvar ...men jeg tror også det er svært at gennemskue alle de mekanismer som skaber problemstillinger som madspild samtidig med at masser af mennesker sulter....og simple årsagsforkaringer findes nok ikke eller simple løsninger på problemet, selvom man kan synes det råber til himlen på handling for at tingene kan ændres....og vi skal da stadig leve i glæde og med lysten til maden som drivkraft...men måske tænke mere på at lave noget lækkert af det man har, fremfor at købe en masse nyt uden at have brugt maden i køleskabet.....jeg tror også her er det et spørgsmål om at være god til at finde på spændende retter og være interesseret i at gå i køkkenet og lave mad....og det kan da godt være svært at finde på noget spændende dagligt og måske lade sig lokke til at købe ind i sidste øjeblik på vej hjem fra arbejde hvor man måske også er hammersulten...og ofte har lyst til at madlavningen skal gå stærkt og ikke tage flere timer....det kender jeg alt for godt....så det kan da være svært...og er der så fristelser i supermarkedet, svært at få enkeltstyks og mange mennesker der aser og maser og også bare vil ha det overstået og hjem og få noget at spise....så er det nogen gange svært at bevare det store overblik og noget ryger måske bare i kurven.....
Jeg kender ikke det med at der sprøjtes vand på grøntsagerne men det lyder ret sandsynligt, jeg har nok bare ike tænkt over det, men måske være et let købeoffer, der tænker, her ser det frisk og frodigt ud...det kunne da sagtens tænkes...men du har ret, det gør ihvert fald ikke holdbarheden bedre......dårlig idé....
Jeg går også ind for en god gammeldags grønthandler....og der er da nok nogen tilbage...men det er selvfølglig skal butikkerne helst skal have tingene solgt men den med vandsprøjt er altså for meget og dumt, synes jeg...det burde være i forretningernes interesse at varerne trods alt kan holde sig og ikke forgår endnu hurtigere...