torsdag den 8. juli 2010

Saft af hyldeblomster...


Vi har hyldeblomsterne lige udenfor døren og de blev indsamlet i solskin og tørvejr og der var ikke et eneste insekt på klaserne..det kan der ellers godt være....

Vi fandt let 150 store klaser og de tykke stilke blev fjernet...

så kom det hele i en gryde med sukker og citronsyre og saften af økologiske citroner og vand.....og kogte lige op.....så blev det hele kølet af ( da det ikke var på kogepunktet mere så fik det lidt atamon ( stod i køkkenet hele aftenen) og sat ind i køleskabet i en 4-5 dages tid og vi rørte rundt en gang hvert døgn....sådan en gryde med 10 liter vand og alle de andre ingredienser fylder ret meget så køleskabet blev lige ryddet til et minimum....

Vi havde købt en del flasker og efter de mange dage i køleskabet så gik vi igang med at skolde, skylle i atamon..alle de remedier ( si, gryder, skåle og tragt og litermål brugte vi) som vi brugte til at si hyldeblomstsaften og hælde på de skoldede og skyllede flasker...alt bliver bare skoldet og skyllet i atamon....også flaskens hals og låget og klædet vi bruger til at si hyldeblomstmassen i.....og vi lagde en masse klude ( viskestykker, håndklæde) på bordet for der spildes altid noget og det er lettere klæbrigt p.gr. af sukkeret....

Ialt fik vi 12 flasker af 1 liter og det fik den koncentration at vi kan blande det i forholdet 1:4.....

Faktisk så havde vi bestemt at lave af 5 liter vand, men kom lige til at regne forkert så der blev dobbelt så meget vand...men det var faktisk et held syntes vi for balancen mellem syre og det søde blev som vi vil have det.....grunden til at det er ret mørkt skyldes at en del af sukkeret er brun farin....

Skål og tak en slurk......


Opskriften blev altså som her:

10 liter vand
150 store hyldeblomstklaser ( plukket i tørt vejr, tidligt i sæsonen....uden insekter)
4 kg. hvid billig sukker
700 gr. mørk farin
5 breve citronsyre ( til madlavning)...hvert brev indeholdt 30 gr.
saften af 7 små økologiske citroner

Vi fik 12 liter hyldeblomstdrik som fortyndes i forholdet 1:4.....man kan forresten også bruge den koncentrede saft til at koge ind til en sirup ved at putte mere sukker i og koge langsomt op til den tykner og så hælde på glas eller bruge den...jeg plejer at bruge den til at pensle en lagkagebund med så det giver en sød/syrlig smag til evt. lagkage med fyld af andre frugter....men den kan også bruges til desserter m.m....hvad man nu kan finde på....

sådan lige for en økonomisk betragtning ( udregnet uden arbejdsløn og prisen for flasker).....men allle ingredienserne inclisiv for 2 kr. atamon så blev det 94 kr. ialt, divideret med 12 blev det 7 kr. 80 øre pr. liter koncentrert hyldeblomstdrik....som jeg synes smager bedre end den som kan købes i supermarkederne....så jeg laver det gerne selv....vi var dog 2 om at lave det skal retfærdigvis siges....så er det både hyggeligt og man deles om opgaverne...

10 kommentarer:

billedmager sagde ...

Hej Anita!
Det ser dejligt ud med al det hyldeblomstsaft. Det nærmest sommer på flasker!
Sommerhilsner
Billedmager

Madame sagde ...

Uhm, hvor ser det dog spændende ud, Anita - og det må være dejligt at have et lager, der sikkert kan række til langt hen på efteråret.

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

hej Anita.....ja det var et godt udtryk...sommer på flasker....det vil jeg tænke på til vinter ( hvis de holder så længe)....jeg kunne selvfølgelig også bevidst gemme et par stykker...også lige en dejlig sommerhilsen herfra til dig....det må næsten være den første sommer i det "nye" hus ?

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

hej Madame...håber det rækker..ellers er det bare for sent...nå vi har nu planer om mere saft...og brombær skal i år bruges til at lave saft af...sidste år ( tror det var i nov. ) lavede vi brombærgelé, men vi har lige smidt 1½ glas ud for vi spiste det faktisk ikke...men saft af brombær vil jeg tro er himmelsk...jeg har prøvet at få brombærsnaps og af resterne blev der lavet en slags dessert sauce og det var ret lækkert til ex. vanilleis....så saft og måske lidt snaps lavet på vodka...
og nu kommer jeg i tanke om mani det hele taget laver hyldeblomstsnaps...for hyldeblomst bliver jo brugt en del i hvidvin..så måske hyldeblomstsnaps ?
ja man kan komme til at tænke på de mest skøre ting mens man sidder her og laver en kommentar...men det kunne jo være jeg skulle google det og se om der er nogen, der har lavet det ?

Helle K. sagde ...

Skønt med sådan nogle flasker - jeg synes, at vi altid har for lidt... i år har jeg lavet 19 ltr. :)

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

hej Helle..heledusseda det var en god portion...jeg kan også se at med den fart den første flaske tømmes så kan 12 flasker godt være lidt nok....tror også 19-20 stykker ville være fint.....så du inspirerer mig til at gøre mere ved hyldeblomstsaften næste år...

KirstenK sagde ...

Hvor det dog er en god ide at bruge farin...det vil jeg prøve, farven er meget mere lækker end de sædvanlige tisfarvede jeg plejer at lave! Tak for opskrift!

billedmager sagde ...

Det er faktisk anden, men sidste år havde vi gang nedtagning af min fars bohave og tapesering af huset. Jeg nød nu vores terasse, for det er herligt at sidde og kigge ud på buskene, træerne og dyrene. God weekend!

Kim sagde ...

Der ser godt nok lækkert og forfriskende ud. Minder mig lidt om tiden som spejder for snart mange år siden - har en svag erindring om noget hyldesaft.

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

hej Kim....Tak....ja jeg var også spejder....det var sjovt og lærerigt husker jeg...sammen med alle dem jeg kendte dengang fra skolen og vejen jeg boede på....sjovt nok så drak jeg vist ikke hyldesaft eller hyldeblomst saft dengang...det var i begyndelsen af halvfjerdserne.....men jeg husker bål og spejdersange og mit ret seje spejderbælte af læder ( synes jeg i hvert fald selv)....husker også at jeg slugte en myg mens jeg løb i skoven...sjove erindringer.....