onsdag den 11. maj 2011

første ciabattabrød...

et enkelt lille brød


skiveskåret






















Jeg har i et godt stykke tid haft en pose pizzamel stående og der er kun brugt en smule af posen til en pizza for melet skulle bruges til at lave ciabattabrød....men ifølge opskriften så skulle det hæve af 3 omgange og det ville tage ihvertfald ½ dag at lave brødet og først nu har jeg fået det gjort...og ind imellem kan man jo godt vande planter og bære chili og tomat i drivhuset og gå tur med hunden  osv.....så nu er jeg glad for at jeg fik det lavet....
Opkriften var egentlig på to brød men jeg har, belært af erfaring, ikke slået for stort op denne gang...erfaringen var engang jeg lavede 3 store rugbrød af rugkerner bl.a. og endte op med 3 store brød bagt i 2½ time og kun den yderste ½ cm. af brødene var skorpe og resten nærmest grød...rugbrød er list sværere end andet brød, synes jeg...har dog lært at rugkerner ikke skal koges, højst sættes i blød eller slet ikke...

Så jeg halverede portionen til mit ciabattabrødog satsede på et enkelt lille brød...startede ud kl. 12 og brødet var klar til en gang aftensmad...rugbrød med nye kartofler og ciabattabrød med smør og hvad vi nu ellers havde..jeg nøjedes med smør....

Opskriften er fra Politikens Nye Bagebog (2001) af Anne Majgaard:

2 stk. brød:

25 gr. gær
3 dl koldt vand
500 gr. pizza mel
1 dl olie
2 tskf salt

1. gær opløses i det kolde vand, halvdelen af melet kommer i og slås sammen til en glat masse ( jeg brugte en røremaskine)..dejen skal blive meget elastisk. Dæk dejen med film og lad den hæve til 3-4 dobbelt str. i godt 2 timer, så den bliver fuld af bobler dog skal den ikke kunne nå filmen.

2. slå dejen ned og tilsæt olie og salt...ælt ( brugte igen røremaskine) resten ( lidt efter lidt, måske ikke det hele) af melet i...dejen skal være blødere end normalt brød...konsistensen skal være så dejen lige akkurat kan hældes langsomt ud af en skål. Dæk igen med film og lad hæve  til dobbelt str. i 1 time.

3. Kom bagepapir på en plade...skær forsigtigt dejen i to dele og hæld forsigtigt, evt ved hælp af dejskraber eller smurt grydelåg...vigtigt at luftboblerne i dejen ikke bliver forstyrret  for meget..det er med til at gøre dejen grovporet....sigt evt. mel over brødene og lad dem efterhæve på pladen  i 45-60 minutter til dobbelt str.( det med det sigtede mel er fint når man skal dække over med et viskestykke, men personligt synes jeg ikke det smaget så godt med det der mel ovenpå...man kan evt. børste det af bagefter eller undlade at dække over med et viskestykke som vil hænge fast i den bløde dej...måske ville et fluenet være en løsning, hvis det er passende i størrelse)...

4. Brødene bages i en opvarmet ovn til  220 gr. i 30-35 minutter. Varm den først op til 250 gr. og sæt brødene ind og spray vand ind så ovnen bliver fugtig af damp og skru derefter ned til 220 gr.


Birka elsker brød og ciabattabrødet blev hurtigt godkendt...:O)

6 kommentarer:

Prophecy sagde ...

Magter ikke rigtigt at bage for tiden, men det ser lækkert ud Anita - total professionelt. Øsnker regn til dig og mig i dag (og alle andres planter oss)

Madame sagde ...

Hej Anita, dit brød ser meget lækkert du og har en sej krumme, ser det ud til. Her i huset elsker vi hjemmebagt brød og bager alt vores brød selv nu.

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

Hej Prophecy...rent bortset fra at brødet allerede er spist...så ville det da være dejligt om man kunne sende brød til hinanden....det kunne være sjovt og jeg ville fluks sende dig et brød, når du nu har travlt på arbejdet...jeg ved jo hvordan det er og ved godt at man er træt når man kommer hjem og ikke altid orker ret meget andet end det som bare lige skal gøres ( ikke altid det heller)....
Og godt med dit ønske for her kom der regn kl. 11.30 og det regnede stadig ved 13.30 tiden men holdt lige så stille inde og nu skinner solen....så det var dejligt med lidt vand til planterne...tak...

og jeg tror bageren er glad for at du ikke magter at bage....så de får solgt noget dejligt brød....
Hos min lokale bager laver de et meget mørkt brød, som hedder stenalderbrød og det smager faktisk ret godt og jeg kunne godt tænke mig at kunne bage et brød med samme farve og gode smag....og så må man øve sig ud i bagning...her er det første gang jeg har bagt et brød, der skulle hæve 3 gange...og jeg tror noget af fidusen jeg vil til bruge ved brødbagning, nu jeg har tid...vil være at lade det hæve flere gange og udvikle en luftig og hullet konsistens...og jeg har tænkt på at prøve det her brød med almindelig hvedemel, da pizzamel både er 3 gange dyrere og fordi jeg tror det kunne være sjovt at prøve med almindeligt mel...for et stykke tid siden bagte jeg flütes og jeg havde tænkt mig at de skulle være meget kunstfærdigt lavet for jeg fik gæster...og jeg lavede dem så de blev en anelse mørke i farven ved hjælp af noget bygmaltsirup, jeg havde købt til bagning og det virkede fint...jeg havde så en idè om at lave et fint blad...som et mønster langs med flütet og her ville jeg bruge udklippet bagepapir og og lægge mel ovenpå, så det blev på brødet....og så langt så godt men da det kom i ovnen så havde jeg glemt at jeg bruger varmluftsovn, så alt melet blæste af og bagepapiret i form af et aflangt blad blæste ind i blæseren og gik i flammer.....og flütene stod så tæt at de ikke blev helt bagte i bunden og var fugtige, da jeg tog dem ud...men jeg nåede at redde dem så de så gyldne ud hele vejen rundt ( jeg vendte dem bare på hovedet og bagte dem igen...) men sikken et svineri i ovenen mel... over det hele...og der var stadig mel ovenpå flütenen som skulle børstes af...men det blev godt og jeg tror ikke mine gæster lagde mærke til noget...de skulle bare vide hvilket besvær, det havde været at lave flütene...jeg ridsede dem på langs på et tidspunkt og det gav også en fin bladform....idéen med det med papiret var at underneden papiret skulle det være lysere end det udenom, som skulle indramme baldformen med sin mørkere farve....
Ja det er nogen gange besværligt, når man vil være lidt kreativ...heldivis var jeg i rimelig god tid...men ville sandsynligvis blive list stresset, hvis jeg var i sidste sekund med maden...
:O)

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

Hej Madame...det er dejligt selv at bage emn det tager da selvfølgelig tid...men jeg synes det er sjovt og spændende at prøve om jeg kan lave noget lignende som det brød jeg ser rundt omkring og læser om i bøger og på blogs m.m.....har lige været inde på Claus Meyers blog og set et link til en bager, der laver nogle meget smukke rustikke brød....som jeg godt kunne tænke mig at lave noget lignende rent udseendemæssigt...det er en bager fra San francisco så jeg kan af gode grunde ikke komme til at smage det....men han skulle ifølge Claus Meyer være supergod til det med brødbagning...der er noget ved brød som er tiltalende..smagen og formen og farven...og tilfredstillelsen ved at kunne det...
tak for dine pæne ord om mit søde lille brød.... :O)

Esther sagde ...

Det ser superlækkert ud :)

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

hej Esther...tak skal du have...:O)