fredag den 7. januar 2011

kaffe, te og tørrede frugt mm.




Kruset foroven samt de to lågkrukker købte jeg for en del år siden...faktisk købte jeg yderligere et krus og nogle små kaffekopper med underkopper...og jeg var helt solgt til det søde og enkle blomstermønster....nu har jeg kun det ene krus tilbage og jeg værner om det.....jeg kom til at tænke på det fordi Madame viste nogle nyinkøbte krus.... 



Bakken her består af en kande urtete lavet af tørrede mynteblade fra haven og den dags morgenmad...havregryn med rosiner og tørrede æblestykker....tørring af frugt og urter er noget vi startede på her her i efteråret og dyrket særligt i vinterperioden.....når du tørrer dine råvarer ved omkring 40 grader, så bevarer de smagen og vitaminerne temmelig meget.....
Vi har købt en tørremaskine af Annemette Olesen samt nogle flere tørrebakker end de 4 stykker, der fulgte med maskinen......og den fungerer rigtig fint....kan man stille den et sted, hvor man ikke skal høre på den trods alt svage motorstøj, så vil det være fint.....for det tager alligevel omrking et døgns tid for de æbler vi tørrede.....men tørretiden af råvarerne afhænger selvfølgelig af tykkelse og konsistens af varen.....og man må også gerne bytte lidt rundt på tørrebakkerne....
På billedet her nedenunder ses maskinen og der er nogel chilifrugter i, som vi har tørret...men jeg vil foreslå at skære den i mindre stykker, for de hele frugter skal have for lang tid, synes jeg....
Nedenunder igen er et kommodelignende tørreskab...som Orla har bygget af en.... kommode, ja.....
Og det er efter inspiration fra Camilla Plum i en af hendes tvudsendelser.....og Orla har taget bunden ud af kommoden og lagt nogel lister i kanterne og lavet rammer med net, som kan lægges ind istedet for skuffens bund....det er lavet så der kan være to rammer med net i hver skuffe, hvis man synes...her må man prøve sig lidt frem i forhold til råvarernes tykkelse og hvor mange rammer med net, der skal på.....og når det her tørreskab ( tørrekommode) bruges, skal man også flytte lidt rundt...for der er forskel på hvor meget råvarerne på rammer tørrer, afhængig af hvor tæt på tørremaskinen fra Annemette Olesen ( som vi bare har sat nederst, hvor den nederste skuffe har været) de er placeret...




På en rejse til Frankring for flere år siden, købte orla en æbleskrællemaskine ( uha man kan få det sådan med maskiner, at det må man altså bare lige have, er der nogen, der kender det ?)
Æbleskrællemaskinen laver en skrælning af skrællen meget tyndt, som ses på billedet her nedenunder, men kan også bruges så man bevarer skrællen på æblet, som det ses lidt længere nede i indlægget....kernehuset vil sidde tilbage på maskinen......og æblet bliver skåret tyndt i en spiral.....
Her om vinteren kan man selvfølgelig gemme æbler, hvis man har et koldt sted til opbevaring....
Inspireret af tørremaskinen, så fik jeg tørret lidt økologisk clementinskræl, som jeg bruger i te...men det blev såmænd bare tørret på en tallerken....
Man kunne selvfølgelig tænke, at man kunne bruge sin ovn til at tørre...men ofte er nutidens ovne for varme og kan ikke komme ned under 50 grader og det ødelægger råvarernes smag....men det afhænger vel af ovnen.....








10 kommentarer:

Jan Dresler sagde ...

Herligt, herligt med jeres tørremaskiner nog Orla's skrælle-do.

Det der med at tørre frugt o.s.v. får mig til at tænke på min barndoms svampeture.

Min far udstyrede min, min storebrog og mig med spån-skurve (disse kurve skal bruge, da de er af natur-materiale og luftige og ikke får svampene til at "falde sammen og blive våde") og "slæbte" os år efter år i skoven når svampesæsonen startede. Og vi samlede i massevis af forskellige svampe ind de kommende weekender.

Når vi så kom hjem, blev svampene nænsomt børstet og renset med specielle, bløde og halv-bløde pensler. Når dette var gjort, blev de så ellers trukket på "kineser-tråd" og hængt op i gardin-stænger og lampe-ledninger o.s.v. Sågar lamellerne i de gammeldags radiatorer blev udfyldt fra bund til top. Hele lejligheden var fyldt med de der "guirlander" overalt og der var i den tid en lidt - men ikke grim - specielt duft, når svampene hang der og tørrede. De skrumpede selvfølgelig ind i størrelse og kunne efter endt tørring puttes i metal-æsker/kage-dåser og vi havde så tørrede svampe til madlavning stort set frem til næste svampesæson.

Dengang kunne jeg kende forskel på de fleste spise-svampe og ikke-spisesvampe. Tdag vil jeg kun påtage mig at indsamle 4-5 stykker med 100 % sikkerhed. Iøvrigt brokkede min far sig altid over, at jeg ikke fandt/samlede ret mange Kantareller. Men det gjorde jeg; jeg spiste bare de fleste efterhånden som jeg fandt dem.

Nåh - nok om det. Det var dengang for en små 45 år siden.....

Hedvig sagde ...

Jeg har også skaffet mig sådan en æbleskrællemaskine fordi jeg ikke kunne stå for den og fordi børn elsker at lege med den, når de er på besøg. Sådan en "maskine" har deres mor nemlig ikke og så kan æblerne jo altid spises eller der kan laves æblekage af dem.
Da børnene var små lavede min mand også et tørreskab noget lignenede dit. Heri tørrede vi en del år æbler, pære og svesker, som efterfølgende blev brugt som slik om vinteren. Det havde vi megen glæde af.

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

Hej jan ! Tusind tak for en dejlig lille historie om din barndoms svampeture...det lyder ret eventyrligt....min mor samler svampe idag, men gjorde det ikke da jeg var barn....jeg gør det ikke selv idag men min ene søster gør det lidt...jeg er nok lidt en kylling på det område og det er nok af nervøsitet for at komme til at tage nogle giftige ved en fejl....men det kan da være jeg skulle gøre noget ved det og så tage nogle svamper, som er nemme at kende....så vidt jeg ved så vil støvbolde være lette at kende og kan blive ret store...min mor har engang fundet en på 4 kg...og det er temmelig meget og kan da blive til mange retter mad....
Spændende at høre om alle de svamper, der hang til tørre og jeg kan levende forestille mig det...en kreativ far du har, vil jeg sige....og dejlige minder om barndommen....sjovt med de kantareller, der forsvandt i maven på dig... :O)
Jeg tror også sådan nogle oplevelser gør indtryk på én som barn....min mors søster (som ikke lever mere) var sådan en som gik og fandt spiselige svamper og planter som hun brugte i madlavning og jeg husker også at jeg på ferier hos hende var med på svampeture, nogen svamper, der hed hekseringe, kan jeg huske....men hun skulle lokke lidt med mig og mine søskende for at få os med...og jeg husker et hus inde i skoven, som vi kaldte pandekagehuset (som min moster fandt på at kalde det) og her var der mange svampe i nærheden af...men jeg var også lidt nervøs for at gå derind første gnage, for jeg havde jo hørt om hsitoreien om Hans og Grete og helsens hus i skoven....sådan var min moster lidt sjov..og jeg husker mange lidt uhyggelige historier, sådan nogle historier, som gik lige til grænsen af uhyggen....og jeg kan grine lidt ved mig selv idag, for hun må have moret sig lidt over vores tvivl og hvad nu hvis det alligevel er rigtigt, for jeg husker at jeg jo godt et eller andet sted vidste at det bare var en historie, men måske også nød gyset ved den....
dejligt at læse din kommentar, Jan...

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

Hej Hedvig !

Mange tak for dit besøg og dejligt at du har erfaringer med både æbleskrællemaskinen og tørreskab....ja den æbleskrællemaskine er sjov og specielt når man skal lave mange æbler så er den en rigtig god hjælp....den bliver selvfølgelig ret fedtet af al det æblesaft bagefter.....men den er eminent til børn for de synes ofte at det er sjovt at se den i funktion og jeg har da også brugt den i forbindelse med mit arbejde med børn, specielt da vi lige havde fået den fra frankrig, da tror jeg ikke der var så mange herhjemme....men jeg har set den mange steder idag....spændende at I tørrede svesker......det har jeg ikke tænkt på....men jeg kommer til at tænke på om du mener blommer, der så tørres til svesker ?
tak for din historie Hedvig, og jeg kommer lige din blog på min blogliste, så jeg kan kigge med hos dig....

Hedvig sagde ...

Hej igen Anita.
Vedr. svesker.
Vore sveskeblommetræer træer stod i haven da vi overtog den for over 25 år siden.Jeg tror det er den sort der hedder svensk sveskeblomme, men der findes også en italiens sort. Frugterne er blå/lilla og ret kraftige i smagen. Vi spiser en del ferske, men de er også fine til grød trifli.og bagværk - kan også henkoges, hvis der er mange og man har energi til det. De tørrede bruger jeg til rullesteg og juleanden.

Madame sagde ...

Det var rigtig dejligt at se din kop - ja, den ligner meget min i mønsteret :-)
Og så var det meget spændende at læse, hvad du fortæller om tørring af frugt! Jeg har slet ikke tænkt på, at man kan gøre det selv.

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

hej Madame...dejligt at du lige fik set den...ja det er faktisk gamle idéer fra gamle dage, da man ikke havde fryser og køleskab...til konservering af frugt...og det er jo værd at tænke på...alt i gamle dage var ikke nødvendigvis dårligere...men selvfølgelig heller ikke nødvendigvis bedre.....men mange ting i forbindelse med madlavning og havedyrkning og selvforvaltning/selvforsyning kan man godt lære noget af...tage det som man synes man kan bruge.....og indtil videre tror jeg sagtens vi kan bruge tørremaskinen...og vi skal også have den i brug noget mere i fremtiden til tørring af frugt, som jo kan bruges i madlavning....og som kan give en mere intens smag...netop smagen i tørret frugt er meget velbevaret, synes jeg.....

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

hej Hedvig...tak skal du have :O)

***Mutter*** sagde ...

Spændende indlæg. Nu har du både Meyers bog og tørremaskinen, mens jeg ikke har nogen af delene :(

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

tak Mutter....øv da...men de er da til at skaffe... :O)
men måske jeg skulle begynde at leje skuffer ud.... :O) :O) :O)

venlige tanker herfra...