mandag den 7. juli 2008
Martinus Rørbye...
Her ses Martinus Rørbyes maleri "Brønden paa Pladsen St. Sophie ved Serailets port i Constantinopel" fra 1846. Maleriet tilhører Aros , Århus kunstmuseum.
Fotografiet er taget af Poul Pedersen.
fotografiet i bogen er taget af Dorte Daa Funder.
Denne håndkolorerede tegning tilhører Dronning Margrethe og er fra 1840 ...det er en tegning, som er skabt efter en anden tegning som den danske guldalderkunstner Martinus Rørbye lavede i 1836 under sin rejse til Konstantinopel ........der er mange ligheder ved de to tegninger...denne her viste er dog anderledes ved at have fået tilført mere vegetation, et varmere lys og persongrupperne er placeret anderledes .....
Tegningen er navngivet "Sultan Ahmet III`s brønd ved Seraillets port i Konstantinopel" og han tegnede den i Rom i 1840 og gav den i gave sammen med flere andre tegninger til Kong Christian VIII ..... de her to nævnte tegninger ligger til grund for Matinus Rørbyes maleri som jeg har vist ovenfor....
Alt dette har jeg læst i kataloget fra udstillingen "I Halvmånens Skær - Eksempler på skildringer af Den Nære Orient i dansk kunst og litteratur omkring 1800-1875" fra 1996 udgivet af Davids samling ved Birgitte von Folsach, København, 1996.
Udstillingen "Den Arabiske rejse" så jeg på Moesgård museet i Århus i 1996 og selve udstillingen var en del af en trilogi af Islam-udstillinger, som blev vist 3 steder i forbindelse med Kulturbyåret `96.
De to andre udstillinger så jeg ikke.....den ene var på Nationalmuseet og hed "Sultan, Shah og Stormogul", den anden var Davids Samlings del, der netop hed "I Halvmånens Skær" og det var kataloget fra denne del jeg købte på Moesgaard og som jeg fandt interessant i forståelsen af det billede, vi har af den nære Orient.
De to andre udstillingskataloger kan ses her ( er dog udsolgt) men "I Halvmånens Skær" kan stadig købes på Davids Samling.
Etiketter:
Davids samling,
Dronning Margrethe,
Martinus Rørbye,
Moesgaard museum
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
12 kommentarer:
Jeg er ret sikker på at det øverste billede hænger på Aros
ja det gør det...det kunne jeg jo godt tilføje..tak....
...og også han er en af mine favoritter, altså Rørbye. Thorvaldsens Museum har også udgivet et udstillingskatalog (med hårdt Bind - nærmest en biografi) om Rørbye. Ret fed og iøvrigt også udsolgt. Endvidere har hans slægtning udgivet en bog med hans tegninger. Deri er bl.a. de billeder du viser. Det sjove - hvis man kan sige det - om Rørbye er, at han måtte kæmpe enormt med sine figurer. Han var en ikke særlig god figur-maler. Man kan på mange af hans skitser se at de nærmest ligner "tændstik-mænd" mens det omgivende er kanon. Jeg synes også mange af hans gennemarbejde malerier bærer præg af det. På Skagens Museum hænger der så vidt jeg husker 2 eller 3 Skagens-malerier af ham. Han var jo nærmest den første der tog derop. Han fulgtes med H.C.Andersen en del af rejsen, hvilket han - Rørbye - ikke var begejstret for nogen år efter i Rom, da HCA "hele tiden" besøgte Rørbye og hans hustru Rose der. Nåh - de 2-3 Skagensmalerier er iøvrigt ret flotte i deres meget "jordede" farver.
Hans dødsår, 1848, var iøvrigt et bemærkelsesværdigt et. Det år døde nemlig Rørbye, Johan Th.Lundby og Christen Købke. 3 af de ypperste repræsentanter for Guldalder-kunsten (en af mine (mange) interesser).
Men altså - Rørbye er også bare god.
mvh
Jan
tak for en dejlig kommentar fra en meget vidende person......så meget ved jeg ikke om Rørbye...men jeg synes også rigtig godt om ham....og måske specielt denne tegning tilhørende Dronning Margrethe......faldt over et foto på flickr af en kiosk i Topkapi i Tyrkiet og jeg tror det er den samme bygning, måske...det var egentlig det som fik mig til at lave indlægget, sjovt ikke...tænkte også på dig Jan og huskede nemlig at du var ret interesseret i Guldalderen indenfor dansk maleri...så jeg tænkte nok du kendte Martinus Rørbye....Martinus...et smukt navn, synes jeg...og det er også omgivelserne jeg kan lide på hans værker.....
Hej jan!
du får lige link til kiosken i Topkapi..jeg fandt det lige igen....
http://www.flickr.com/photos/fotoric/1373943004/
venligst Anita
Ja - det er den samme; maleriet fra 1846 og tegningen/akvarellen (Dronningens) fra 1840 (lavet i Rom). Den første skitse/akvarel er fra 1836 og formentlig lavet på stedet.
Efter at have skrevet mit første svar/kommentar kl. 18:23, så fandt jeg lige den bog af Frans Lasson med hans Tip-Oldefars tegninger/akvareller frem (heri er de 2 nu (1836 og 1840) nævnte tegninger/akvareller). Frans Lasson citerer, om Rørbye vs H.C.Andersen, et dagbogsnotat fra Nytårsdag 1841(som samtidig var Rose Rørbye's fødselsdag):
"Eftermiddagen og aftenen tilbragte vi ene, kun kom Andersen ud paa eftermiddagen og holt os noget med snak om sin egen kjære Person, det Emne der jo altid er ham det kjæreste." (Stavefejl og tegnsætning er Rørbye's).
Nåh - nok om det. I Frans Lasson's bog er mange fine tegninger/akvareller men som jeg skrev i forrige indlæg - nu hvor jeg lige har gennembladet den igen - bemærker jeg igen Rørbye's usikre personskildringer i skitserne. Selvfølgelig er de gennemarbejdede tegninger helt klart OK hvad angår menneskene, men de på stedet lavede skitser/tegninger er altså spøjse...de der lidt lange tændstik-agtige mennesker.
mvh
Jan
...gæt hvem min kæreste nedstammer fra ;)
hej Alphefeen!
næ, nu bliver jeg da meget nysgerrig...min første indskydelse vil sige Martinus Rørbye...men er det måske H.C.Andersen...elller en anden guldaldermaler ? eller ?
skynd dig at skriv det, jeg bliver frygtelig nysgerrig....
venligst anita
Rørbye :) jojo jeg får da selvfølgelig børn med de rigtige familier ;) haha
jamen det var da lidt sjovt at jeg lige skulle lave et Rørbyeindlæg..... og fornemme aner som den lille mummitrold har.....og kæresten jo også....han er en virkelig dygtig kunstner efter min mening og sikken en farefuld færd han var på i forbindelse med sin rejse, for det var ja anderledes forhold dengang ved vi jo allesammen...så jeg tar´hatten af for Rørbye...
...og sikken en farefuld færd han var på...
Ja da - også dengang blev turister myrdet.
Guldaldermaleren Fritz Petzholdt fik skåret halsen over under sit besøg i Grækenland på nogenlunde samme tid som Rørbye også besøgte landet.
Dog er der visse forskere/skribenter der mener at Petzholdt måske gjorde selvmord, men de "fleste" steder fremgår det som mord.
mvh
Jan
Hej Jan!
ja jeg har læst hårrejsende beretninger om hvordan hovedet blev skåret af og sat på en lang stok og plantet foran bymuren...uha! siger jeg bare....
kender ikke nævnte Petzholdt, men det kan være jeg husker navnet nu, hvis jeg støder ind i ham via læsning...håber ikkke det var en grum død han fik...
Send en kommentar