søndag den 17. januar 2010

Brombær gelé og brombær saft...


I går lavede Orla brombær saft og brombær gelé og det var af brombær fra haven som har ligget i fryseren siden jeg plukkede dem....og her til morgen blev der til gelé på ostemaden...og saft til...saften synes jeg vildt godt om...jeg tor aldrig jeg har smagt brombær saft før og det var en nydelse...så næste år skal der plukkes godt igennem og der skal laves meget saft....så håber jeg bare de giver lige så godt som sidste sommer...

hjemmlavet franksbrød og rugbrød fik vi også...

og mit himmelske glas brombær saft....

der blev lige til 3 glas gelé og en kande saft...og den er faktisk drukket her til aften....

derer meget farvestof i sådan noget brombær og man skal lige passe på, det ikke kommer på tøjet for det farver ret kraftigt...

saftkogeren som vi brugte er efterhånden brugt en del....den var ikke særlig dyr, husker jeg....

15 kommentarer:

Marina sagde ...

Det lyder fantastisk, gid der var flere brombær i min fryser.

Benny sagde ...

Hvor lækkert...og dejlige billeder ;o)

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

hej Marina....ja brombær har lige fået mulighed for en bedre brug hos mig end tidligere....ofte blev der plukket en mindre del og ofte brugt til varm sovs til is...og der synes jeg ikke helt den gør fyldest...den bliver ofte for vammel efer min mening...så saften var ret god og geléen godt nok også..men saften var en ny oplevelse for mig.......jeg har dog også smagt brombær brugt i snaps ( godt nok lavet på vodka) og det var også ret lækkert...det er dog begrænset hvor meget af det, der ryger ned.....selvom det smager rigtig godt....

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

hej Benny !

tusind tak...ja billeder er der nok af her hos mig....og det er nok sjældent jeg laver et indlæg uden billeder...hov...forrige var vist helt uden, ser jeg...

ingedk sagde ...

jeg skal da også lige ned i fryseren og se om der er flere brombær, det ser utrolig lækkert ud med saft og gele.
Jeg ved vi har en masse blå blommer, måske kan de bruges.
Ellers drikker jeg et glas hyldebærsaft hver dag, de skulle indeholde en masse gode stoffer

KirstenK sagde ...

Jeg ved med sikkerhed jeg ikke har flere brombær i fryseren, desværre...men jeg fandt et lille glas brombærsyltetøj da jeg igår gennemsøgte min noget slunkne beholdning af syltetøj...brombær smager bare himmelsk...

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

Hej Inge !
tak for kommentaren...ja godt at få kigget i fryseren...der kan ligge meget dejligt som kan bruges til meget forskelligt....
Men hyldebærsaft har flere vitaminer end brombærsaft har jeg lige læst...så skal man styrke sit helbred, så tror jeg hyldebærsaften er uovertruffen....men egentlig kunne man blande de to typer saft....jeg bruger tit hyldebærsaft til at spæde noget købt saft op ( eller er det omvendt) for så får jeg noget supersundt fra hyldebærret og lidt smag fra andet saft....ofte får man jo at vide at hyldebærsaft er godt mod forkølelse og der skulle være godt med c-vitaminer i den.....
Personligt er jeg ret vild med rabarbersaft, som jeg fik lavet for efterhånden nogel år siden...det må jeg prøve igen til foråret....der er mange muligheder og jeg tror sagtens blommer kan bruges til saft...det kunne jeg forestille mig blev ret så lækkert....virkelig lækkert ved nærmere eftertanke.....

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

hej Kirsten !
ja smagen er ret himmelsk, helt enig....det er også dejligt at spise dem sådan rå fra planten...lige plukket.....dejligt at du lige havde et glas syltetøj....
jeg har kigget en del i havebøger igår og kogebøger og jeg får det sådan at jeg næsten ikke kan vente med at komme i haven...meeen det får vist vente en rum tid endnu....

Conny sagde ...

Det ser dejlig ud med alt det hjemmelavede.Jeg bruger også mine brombær til tærter og så kan man farve de flotteste påske med brumbær.

Sidse sagde ...

Ved du hvad..? Jeg er vild med brombær, og jeg har en gammel busk med de fantastiske gavmilde kviste, der godt nok stikker, så jeg husker hvordan det føles, ved bare at tænke på dem. Men dejlig sommer smag.

Allan sagde ...

Jeg har det lidt svært med appetit for tiden - hospitalsophold, du ved. Men lige nu blev jeg faktisk sulten på grund af dine brombær-og-brød billeder. Tak for det.

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

Hej Sidse !

ja brombær smager dejligt, helt enig....ja vi har både tornfrie men også med torne og de stikker uanset hvor meget man passer på synes jeg...og de jeg har i fryseren og brugt her er fra både med og uden torne og jeg husker der i sensommeren, da jeg plukkede begge slags...at jeg sammenlignede deres smag og jeg fornemmede at de smagte stort set ens....selvom jeg forventede forskel i smagen....

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

hej Allan !

uha det glæder mig..og Orla også, da han jo er bagmanden bag både brød og gelé og saft....så selv tak Allan...

Esther sagde ...

Brombær minder mig om min barndom. Når de var plukkemodne tog vi hvert år en tur over til venner af familien på Taasinge.
De boede nemlig på en gård, hvor de langs den ene mark havde et laaaaaaaaaaaaaangt brombærhegn. Jeg vil skyde på hegnet var mindst 500 m langt...

..og så plukkede vi ellers brombær i poser, spande, plastickar og hvad der ellers lige var for hånden i timevis og blev godt forrevne.

Vel hjemme igen gik min mor og faster så i gang med at lave brombærsyltetøj.

Den gang elskede jeg en skive hjemmelavet franskbrød med margarine og brombærsyltetøj.... i dag ville jeg skifte margarinen ud med smør eller undlade fedtstof. Jeg HADER smagen af margarine nu.

Når jeg en gang får mig et rigtigt køkken, tror jeg jeg vil gå i gang med at lære at sylte. Det gad jeg godt kunne.

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

Hej Esther !

tak for en dejlig kommentar...jeg husker også fra min barndom sådanne episoder...min mor og min moster fik os børn til at plukke bær, ærter eller andet ( tror nok der var en vis "vi skulle" over det)......og så blev der ordnet, sorteret og puttet i poser til fryseren og spist selvfølgelig også.....set kan godt være vi måske godt ville være sluppet for arbejdet men egentlig var der også en vis hygge over det og et dejligt fællesskab husker jeg...og mange oplevelser af grøntsager, bær og al den slags....huske rogså margarine fra min barndom...og jeg spiser heller ikke margarine idag....måske var det mere dengang man gjorde....heller ikke noget jeg var vild med...og det var da også kun fordi, der var syltetøj ovenpå, at det gled ned......
håber du får dig et rigtigt køkken på et tidspunkt........og forresten så gider jeg heller ikke mere sne....